7 mýtov o operatívnom leasingu

Máte obavy o vlastnícke práva, opravy či obmedzenia kilometrov? Zabudnite na predsudky a objavte výhody, ktoré operatívny leasing môže ponúknuť, bez ohľadu na veľkosť vášho podniku či vôbec jeho existenciu. Bez ohľadu na vaše preferencie, operatívny leasing sa môže prispôsobiť vašim individuálnym potrebám, či už ide o obmedzenia kilometrov, flexibilné zmluvné podmienky alebo bezstarostné servisné riešenia. Objavte, ako vám táto flexibilita môže uľahčiť život na cestách.

1. Vlastnícke práva

Prvý mýtus je spojený s tým, kto je vlastníkom vozidla. Pri operatívnom leasingu často panuje mylná predstava, že sa stávate majiteľom vozidla. V skutočnosti táto forma financovania neslúži na nákup, preto počas doby prenájmu teda trvania leasingu nie ste majiteľom vozidla vy. Využívate auto počas dohodnutého obdobia, po ktorom ho vrátite alebo si zvolíte novú leasingovú zmluvu.

Možno by ste si pomysleli, že takáto forma prenájmu nie je pre vás výhodná, no opak je pravdou. Nakoľko neexistuje povinnosť odkúpiť vozidlo na konci leasingu, nezaoberáte sa poklesom hodnoty vozidla a jeho ďalšou prevádzkou. Unikáte tak riziku hodnotových strát a súvisiacich starostí.

2. Opravy a údržba

Byť nájomcom a nie vlastníkom vozidla má viacero výhod. Možno ste aj vy verili, že nájomca je zodpovedný za všetky opravy a údržbu vozidla počas trvania operatívneho leasingu. Pravdou je, že väčšinu servisných prác a opráv zabezpečuje leasingová spoločnosť. Prekvapivé výdavky tak viac nebudú vašou starosťou. Pri takomto type leasingu tak môžete efektívnejšie a hlavne plánovane spravovať financie, ktoré chcete do vozidla investovať.

Leasingová spoločnosť má, samozrejme, záujem o udržanie vozidla v dobrom technickom stave, aby udržala jeho hodnotu čo najvyššie. To znamená, že sa stará o správne a včasné servisné prehliadky, a tak zabezpečuje, že vozidlo bude spoľahlivé a bezpečné pre vás.

3. Opravné pokuty

K opravám sa vzťahuje aj ďalší mýtus. Existuje presvedčenie, že nájomca musí platiť vysoké poplatky za akékoľvek poškodenie vozidla. V skutočnosti operatívny leasing obvykle zahŕňa limity pre bežné opotrebenie a poškodenie.

4. Staré modely

Panuje predstava, že v leasingových spoločnostiach nájdete len staré modely áut. Naopak. Operatívny leasing vám umožňuje si vyskúšať, v pomerne krátkom čase, viacero modelov áut. Vyberáte si zo sortimentu vozidiel, vrátane moderných a ekologických možností. To vám dáva príležitosť prispôsobiť váš vozový park podľa aktuálnych potrieb a trendov na trhu presne pre vašu spoločnosť.

Po skončení leasingovej doby sa môžete plynule presunúť na novší model vozidla. Pri kúpe vozidla by ste pravdepodobne nemali možnosť otestovať toľko modelov. To je výhodné, najmä ak chcete mať vždy moderné a aktuálne vozidlo.

5. Obmedzenie kilometrov

Myslíte si, že operatívny leasing obmedzuje počet kilometrov? Väčšina leasingových zmlúv umožňuje prispôsobiť dohodnutý počet kilometrov podľa vašich potrieb. Ak ste si vedomý svojich jazdných návykov a viete, že neprekročíte dohodnutý limit, môžete dosiahnuť nižšie mesačné platby, čo je pre vás finančne výhodné.

6. Oplatí sa len veľkým firmám

Operatívny leasing rovná sa veľké spoločnosti? Výhody tejto formy financovania už dávno nie sú len pre obrovské spoločnosti. Či už máte menšiu firmu alebo si auto chcete vybaviť ako jednotlivec máte na to nárok. 

S nízkymi počiatočnými nákladmi a možnosťou uzavrieť zmluvu na kratšie obdobie než je štandardné, môže byť operatívny leasing finančne výhodný pri rôznych druhoch podnikania. 

Pre menších podnikateľov by mohol byť lákavý aj fakt, že úpravy na leasingovom vozidle máte povolené. Aj napriek tomu, že panuje presvedčenie, že akékoľvek úpravy na takýchto autách sú zakázané, v skutočnosti záleží len od vašej leasingovej spoločnosti. Mnohé leasingové zmluvy dokonca automaticky umožnujú úpravu vozidla. Samozrejme, v určitom rozmedzí.

7. Ťažké vybavovanie

Mýtus spočíva v obave, že návrat vozidla po ukončení leasingu je komplikovaný a náročný proces. Správne plánovaný návrat vozidla s leasingovou spoločnosťou je však plynulý a bezproblémový. Dopredu poskytujú jasné pokyny a postupy pre vrátenie vozidla. Môžete si tak návrat vozidla naplánovať a minimalizovať stres alebo neistotu. Väčšina leasingových spoločností ponúka aj profesionálnu podporu pri procese vracania vozidla.

Zdroj foto: 2x freepik

Upozornenie k CFD: Rozdielové zmluvy sú komplexné nástroje a v dôsledku použitia finančnej páky sú spojené s vysokým rizikom rýchleho vzniku finančnej straty. Pri 51 až 76 % účtov retailových investorov došlo pri obchodovaní s rozdielovými zmluvami k vzniku straty. Mali by ste zvážiť, či rozumiete tomu, ako rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty svojich finančných prostriedkov.

© 2024 Vpeniaze.sk | Nakódoval Leoš Lang